неделя, 23 октомври 2016 г.

Руската противовъздушна отбрана в Сирия

През последната година Руската армия успя някак незабелязано да изгради своя собствена Интегрирана система за противовъздушна отбраната в Сирия. Вероятната цел за нейното създаване е да бъде използвана при евентуално засилване на действията на водената от САЩ коалиция в района. На трети октомври Руската армия разположи ПВО комплекса C-300 във военноморска база Тартус.

Освен това се указа, че Руските сили вече оперират със C-400 който има обхват за противовъздушна отбрана от около 400 километра. Осен това Руската групировка в Сирия има и редица по-малки системи за ПВОг, включително ракетни системи Панцир и Бук, както и военноморската версия на С-300 разположена на крайцера Слава в Средиземно море.

 В допълнение към Интегрираната противовъздушна система Сирийските правителствени сили имат крайбрежна системата на защитата Бастион. Най-вероятно руската интегрирана система за ПВО вече е напълно разгърната и изцяло функционира, което променя военната ситуация в региона. Предимството на тези системи е, че те могат да работят в симбиоза и се допълват една друга, както с по-новите средства за ПВО, така и с по-остарелите системи, което означава, че техните съставни части за командване и контрол, търсене и управление на огъня могат да бъдат използвани в различни комбинации.

 Друго тяхно предимство е, че те са напълно мобилни и могат да се разполагат на различни места в различни периоди от бойните действия, което създава възпиращ ефект върху западната коалиция. Тъй като Ислямска държава няма авиация, единствената цел на тази Интегрирана ПВО система е да окаже натиск на водената от САЩ коалиция.

 Целта е по-голяма част от въздушното Сирийско пространство да остане под контрола на руските и сирийски самолети, за да продължат своята работа по обекти на опозицията на Асад. По същество тази система е значително надграждане на вече съществуваща Сирийска система за ПВО.

Съставните части на сирийската ПВО система до голяма степен са фиксирани, неподвижни и силно зависим от централизираното управление и контрол. За разлика от тях руските системи са силно мобилни и модулни, което означава, че всеки един компонент може да работи като самостоятелна система или да бъде обвързано с друга интегрирана система.

 Поради тази причина американските официални лица, включително и кандидат- президента Хилари Клинтън, са предложели да се създаде зона забранена за полети в някои части на Северна Сирия. Това би означавало, освен американските да не летят и руски самолети, което ще им попречи да нанасят някой от ударите си.

 Разширяването на Интегрираната ПВО система обаче крие опасност за американската авиация и това би могла да принуди американското военно присъствие да нарасне значително в района в отговор на руската заплаха или да ги накара да се откажат от операции в Сирия.

По-вероятно е САЩ ще изберат варианта в който избягват потенциален военен конфликт. Чрез създаването на тази Интегрирана ПВО система в Сирия, Русия има за цел да се установи де факто, забранена зона за полети на водената от САЩ коалиция. Вижте повече в http://postvai.com/voenni-analizi
Споделете в:    Facebook Twitter Google+или   🔖 Postvai.COM

0 коментара:

Публикуване на коментар